Korábbi posztomban adtam egy feladatot: kaptál egy kérdés listát és kértem, hogy írd le rájuk a válaszaidat. Most leírom, miért is kértem ezt, hogyan tudsz ezzel tovább lépni. Kezdjük el felépíteni vállalkozásod alapköveit! A célokat és az oda vezető utat!

Egy vállalkozás működtetésénél kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk, miben vagyunk erősek a piacon. Mi az, amivel előrébb járunk másoknál, mit nyújtunk, ami miatt hozzánk fordulnak vagy jönnek be. Azonban ahhoz, hogy erre rálássunk, illetve minden mást is tisztán lássunk, ami a vállalkozásunkkal kapcsolatos, önmagunkkal kell tisztában lennünk, hiszen mi állunk vállalkozásunk élén.

A vállalkozói létben az a legjobb, hogy mi alakíthatjuk ki magunknak, hogyan szeretnénk dolgozni. Mi formáljuk a munkát a saját szánk ízére, nem más mondja meg, hogyan szeretné, hogy működjünk. Természetesen ez nem jelentheti azt, hogy nem végzünk el bizonyos feladatokat és azt sem, hogy mindent más végez el helyettünk. Azonban ahhoz, hogy ez jól tudjon működni, végig kell gondolnunk, meg kell határoznunk, pontosan mit is szeretnénk.

Az erősségeinkre tudunk alapozni, azokban a dolgokban komfortosan, önbizalommal mozgunk, melyekben jók vagyunk. De azt sem szabad elfelejteni, hogy karbantartsuk, fejlesszük ezeket a képességeinket. Nem szabad elbízni magunkat soha.

Banálisan hangzik, de mégis fontosnak tartom leírni. Olyan dolgokra építsük a vállalkozásunkat, amit szeretünk. Motiválhat minket több dolog: pénz, több szabadidő, rugalmasabb élet. Azonban ha nem olyan tevékenységet választunk, amiért a napok többségében jókedvűen, motiváltan kelünk fel, zsákutcába fogunk szaladni. Lehet, hogy másnak működik egy adott lehetőség, de csak a jövedelemért ne ugorjunk bele.

Célkitűzések nélkül nincs motiváció! Álmodj nagyot! Találd ki, hogyan szeretnél dolgozni, milyennek képzelsz el egy átlagos munkanapot és haladj afelé. Lehet ez 4 napos munkahét vagy 4 órás munkanap, nyáron 2 hónap szabadság… Döntsd el és alakítsd úgy magadnak!

Tervezd meg jól! Sokszor előfordul, hogy nem sikerül valami elsőre. És ez természetes! Mindig legyenek alternatív ötletek a zsebedben – amikor valami eszedbe jut, írd le! Legyen mihez nyúlni, ha szükség van rá. Stressz helyzetben, nyomás alatt segíthet egy ilyen lista.

Legyenek rövid- és hosszútávú terveid. Haladj lépésről lépésre. Tudd, hogy a távoli célodhoz milyen lépcsőkön fogsz eljutni. Kövesse egyik feladat a másikat. Így mindig tudni fogod, egy-egy elvégzett feladat egyre közelebb visz a célodhoz.

Most, hogy ilyen szemmel átnézted a lista pozitív oldalát, nézzük meg a nehézségeket miért is jó számba venni.

Ha tudod mik a fejlesztendő területeid, tudsz rajtuk dolgozni. Amilyen egyszerűen hangzik ez, olyan nehéz megvalósítani. Hiszen lehetnek olyan dolgok, melyeken hiába próbálsz változtatni, nem tudsz olyan minőségre jutni, mint amire a vállalkozásodnak szüksége van. És nem is lehetsz mindenben jó. De ha tisztában vagy ezekkel, azt is tudni fogod, hol kell segítséget kérned.

Mindenképp kérj segítséget azokon a területeken, melyek ezek közül fontosak! Kezdő vállalkozók hajlamosak küszködni ezekkel. És ahelyett, hogy építenék a vállalkozást azzal, amiben erősek, elégetik az energiáikat ott, ahol gyengébben teljesítenek. Hosszú távon ez kiégéshez vezethet és hiába gondolod, hogy nem engedheted meg magadnak, hogy beleöld a pénzt az elején, sokkal többet fogsz vele veszíteni, mint gondolnád.

Találd meg a számodra legjobb módot arra, hogy a céljaidat vizuálisan megjelenítsd magadnak. Lehet ez egy tabló újságkivágásokkal, egyetlen jól eltalált fotó, címszavak egy táblára írva… ami neked jól összegzi, merre tartasz! Adjon lendületet, ha ránézel!

További hasznos tartalomért kövesd a Facebook oldalamat vagy iratkozz fel hírlevelemre!